65713
Book
In basket
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy. Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy. Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej...(https://aros.pl/ksiazka/wladcy-jedzenia-jak-przemysl-spozywczy-niszczy-planete)
Availability:
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
There are copies available to loan: sygn. 82-92/Wyp. (1 egz.)
Notes:
Jak przemysł spożywczy niszczy planetę.
Tytuł oryginału: Signori del cibo.
Funding information note
Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2020 (BB).
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again